На Херсонщині за підтримки Європейського інвестиційного банку реалізується унікальний для України проєкт

Проєкт КТ-контрольованої брахітерапіїЗа період реалізації І фази програми «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України», яка фінансується за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку, в Україні реалізуються 270 Суб-проєктів загальною вартістю 184,42 млн євро у 9 областях України в тому числі 1 в Херсонській.


Проєктом передбачається проведення технічного переоснащення радіологічного відділення №2 Херсонського обласного онкологічного диспансеру згідно світових стандартів, що буде унікальним для України, першим серед онкологічних закладів, вкрай необхідним для надання променевої терапії онкологічним хворим на рак Херсонської області та переселенцям з інших регіонів України. Вартість проєкту складає 32 128 994, 75 грн.


Перемозі в конкурсі на участь в даній програмі передувала багаторічна кропітка робота команди лікарів на чолі з головним лікарем Іриною Сокур. Це велика честь як для Херсонського обласного онкологічного диспансеру, так і для Херсонщини.


Завдяки реалізації цього проєкту медзаклад стане першим в Україні, в якому для лікування онкохворих застосовуватимуть технологію адаптивної КТ-контрольованої брахітерапії.


Брахітерапія (контактна і внутрішньопорожнинна гамма-терапія) – це метод лікування онкологічних хворих, що дозволяє підвести високу дозу опромінення безпосередньо до пухлини, використовуючи спеціальні аплікатори в природні порожнини пацієнта, або спеціальні голки, які встановлюються безпосередньо в пухлину.


Даний проект є унікальним і єдиним в Україні, сутність якого полягає в тому, що встановлення аплікаторів та голок буде контролюватися за допомогою Комп’ютерного томографу. На КТ-зображеннях чітко видно де розташована пухлина, де встановлені голки та аплікатори, де знаходяться органи та тканини, які необхідно захистити від впливу радіації. Отримані КТ-зображення передаються в плануючу систему, де за допомогою спеціального алгоритму розраховується доза опромінення пухлини індивідуально для кожного пацієнта під час кожного сеансу опромінення.


Це дасть можливість скоротити час на планування і лікування  пацієнта, покращить якість і точність планування та виключить необхідність у повторному введенні ендостату, що потребуватиме додаткового знеболення та дискомфорту для пацієнта.


27-28 квітня відбувся моніторинговий візит команди Програми з відновлення та розбудови миру Організації обєднаних націй (ПРООН). Керівник команди ПРООН Ігор Кістеньов-Кавказький із задоволенням зазначив, що будівельні і монтажні роботи виконуються професійними спеціалістами і реалізація проєкту в Херсонському обласному онкологічному диспансері однозначно буде завершена у встановлені терміни. Зокрема, вже встановлено частину медичного обладнання – комп’ютерний томограф, а до кінця червня буде встановлено обладнання для брахітерапії, далі медзаклад має отримати всі необхідні ліцензії. А вже на початку листопада модернізоване радіологічне відділення зможе приймати пацієнтів.


Більше інформації щодо КТ-контрольованої брахітерапії Ви можете знайти на сторінці Проєкту http://www.onko.ks.ua/ct_guided_hdr_brachy_project.htm

 

Фотозвіт

опубліковано 30 04 2021

до новин


ДОМАШНЯ    ПРО ДИСПАНСЕР    НОВИНИ    ПРЕСА    ВІДДІЛЕННЯ    МЕДІА-АРХІВ    ІНФОРМАЦІЯ    КОНСУЛЬТАЦІЯ    ЗВ'ЯЗОК