Брифінг до Всесвітнього дня боротьби проти раку

5 лютого 2018 року, з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку, у Херсонському обласному онкологічному диспансері пройшов брифінг за участю головного експерта МОЗ України зі спеціальності «Онкологія» Олексія Ковальова, заступниці Департаменту охорони здоров'я Херсонської облдержадміністрації Ліни Бондаревої, головного лікаря Херсонського обласного онкологічного диспансеру Ірини Сокур, головного експерта Департаменту охорони здоров'я зі спеціальності "Онкологія" Олександра Гловацького.

Третій рік поспіль Всесвітній день боротьби проти раку кампанія проходить під гаслом «Ми можемо. Я можу» («We can. I can»).  

Ми можемо:
-    надихнути на активні дії та прийняти у них участь;
-    запобігти раку;
-    створити здорове навколишнє середовище;
-    покращити доступ до онкологічної допомоги;
-    створити якісні трудові ресурси для протиракової боротьби;
-    інвестувати у розвиток протиракової боротьби;
-    працювати разом щоб посилити вплив протиракових програм.

Я можу:
-    обрати здоровий спосіб життя;
-    зрозуміти, що раннє виявлення хвороби рятує життя;
-    попросити про допомогу;
-    підтримати інших;
-    кохати та бути коханим;
-    бути собою;
-    повернутися до роботи;
-    поділитися своєю історією боротьби та перемоги.

«Онкологічна захворюваність за розповсюдженістю знаходиться на другому місці після серцево-судинних. Минулий 2017 рік запам`ятався тим, що онкологічна служба жила і розвивалася без державної програми «Онкологія». Наразі для нашої країни вкрай важливою є профілактика раку, рання діагностика. Сюди, на мою думку, потрібно вкладати якнайбільше зусиль і фінансів. Підготовка українських онкологів знаходиться на дуже високому рівні, фахівці беруть участь в міжнародних конференціях, переймають передовий досвід», - поділився Олексій Ковальов.

«На території Херсонської області регіональної програми з онкології немає, але ми внесли завдання і заходи щодо протиракової боротьби в програму соціально-економічного розвитку області. Крім того, розроблено проект регіональної стратегії розвитку Херсонської області на 2018-2020 роки, в якому передбачено розвиток онкологічної допомоги і забезпечення онкодиспасеру сучасним обладнанням для діагностики та променевої терапії, а також онкологічними препаратами. Онкологічна допомога залишається пріоритетом для нас», - зазначила Ліна Бондарева.

Про статистику захворюваності на Херсонщині, про ознаки, види раку та причини їх виникнення розповідали головний лікар онкодиспансеру Ірина Сокур та головний експерт-онколог Департаменту Олександр Гловацький. Так, вже другий рік поспіль Херсонщина посідає третє місце в Україні за онкологічною захворюваністю. Щороку в нашій області реєструється понад 4300 нових випадків раку, показники виявлення у ранніх стадіях хвороби наразі нижче, ніж по Україні в цілому, натомість кожен п'ятий хворий виявляється у занедбаній стадії раку.

 

 

Департамент охорони здоров'я

опубліковано 06 02 2018

до новин


ДОМАШНЯ    ПРО ДИСПАНСЕР    НОВИНИ    ПРЕСА    ВІДДІЛЕННЯ    МЕДІА-АРХІВ    ІНФОРМАЦІЯ    КОНСУЛЬТАЦІЯ    ЗВ'ЯЗОК