Обласна протиракова комісія. Підсумки роботи за 9 місяців

Обласна протиракова коміссія23 листопада в Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації відбулася остання в поточному році обласна протиракова комісія. Під керівництвом заступника директора Департаменту охорони здоров’я Ліни Бондаревої, головного позаштатного онколога Департаменту Олександра Гловацького і головного лікаря обласного онкодиспансеру Ірини Сокур був проаналізований стан надання онкологічної допомоги населенню області за 9 місяців 2017 року.

За словами фахівців, на обліку в канцерреєстрі онкодиспансеру знаходиться 28605 хворих із злоякісними новоутвореннями. Із них більше 5 років після лікування живуть 17345 пацієнтів. За 9 місяців 2017 року взято на облік 2756 осіб, що на 19 осіб більше ніж в минулому році. Найбільше випадків онкології реєструється в м. Херсоні, м. Нова Каховка, Високопільському, Каховському, Білозерському, Олешківському, Голопристанському та Генічеському районах.

Занедбаність випадків раку по області знаходиться на рівні 2016 року і складає 24,3%, але в окремих районах (Горностаївський, Бериславський, Голопристанський, Чаплинський, Великоолександрівський) занедбаність вища обласного показника.

По області зросло активне виявлення онкопатології, смертність дещо знизилась – на 43 випадки менше. Візуальних форм раку, тобто таких, що можна побачити при обстеженні, виявлено 1100, із них 152 випадки – занедбані. Захворюваність на рак молочної залози дещо знизилась, а на рак шийки матки – зросла.

Під час комісії про роботу із виявлення і лікування онкології звітували представники Дніпровського району м. Херсона і Високопільського району. В Дніпровському районі виявлено на 55 випадків раку більше, що можна було б вважати покращенням діагностики якби не значна кількість хворих(більше на 28 випадків), виявлених у IV стадії. В районі погіршились показники бронхолегеневого раку, раку шлунку, ободової кишки. Серед візуальних форм раку найчастіше зустрічаються рак лор-органів, ротової порожнини. Проблемою Високопільського району фахівці визнали занедбаність у 42,4% випадків. Це може бути спричинено відсутністю виїздної роботи у районі.

При розборі занедбаних випадків раку визначено причини: клінічні помилки, помилки ендоскопічної діагностики, ультразвукової діагностики, рентгену та цитологічні помилки. Найбільшою помилкою пацієнтів є пізнє звернення за медичною допомогою та уникнення профілактичних оглядів.

По завершенню роботи комісії було рекомендовано покращити стан онкологічної допомоги в проблемних районах, організувати виїзну роботу, ретельніше формувати план профоглядів.

 

Обласна протиракова комісія

Департамент охорони здоров'я

опубліковано 28 11 2017

до новин


ДОМАШНЯ    ПРО ДИСПАНСЕР    НОВИНИ    ПРЕСА    ВІДДІЛЕННЯ    МЕДІА-АРХІВ    ІНФОРМАЦІЯ    КОНСУЛЬТАЦІЯ    ЗВ'ЯЗОК