Наближення кваліфікованої діагностики до населення області

21 квітня у обласній раді відбулася нарада із пошуку шляхів вирішення соціальних проблем. Перші питання у порядку денному були присвячені медицині, розглядалися рівень онкологічної захворюваності населення області та реалізація проекту наближення кваліфікованої діагностики до населення області.

 

Головний лікар Херсонського обласного онкологічного диспансеру Ірина Сокур, зазначила, що за рік на облік стає більше 4 тисяч хворих на рак, з них в минулому році померло більше тисячі. Кожний четвертий вперше діагностований випадок раку - у занедбаному стані. Особливо високий рівень занедбаних випадків раку серед сільських мешканців, більшість з яких не мають можливості доїхати до обласного центру. У людей елементарно немає коштів для оплати всіх необхідних аналізів, аби на ранніх стадіях виявити захворювання та вчасно розпочати лікування. Не вистачає грошей і на лікування, так, у 2016 році не було проліковано більше тисячі хворих, з них 12% у І-ІІ стадії захворювання, коли спеціальне лікування ефективне та має добрий прогноз.

Розуміючи гостроту цієї проблеми, голова обласної ради Владислав Мангер виступив з ініціативою впровадити новий проект – «Наближення кваліфікованої діагностики до населення області», який стартує вже 1 травня. В рамках проекту фахівці-онкологи Херсонського обласного онкологічного диспансеру оглядатимуть, проводитимуть швидкі та надійні тести для виявлення 12 видів раку та консультуватимуть населення районів на базі центральних районних лікарень. Пілотний проект розпочнеться у Іванівському та Верхньорогачицькому районах.

Херсонська область входить у сімку найбільших по онкологічній захворюваності областей України, за останні 10 років відбувся ріст захворюваності на злоякісні новоутворення, що перевищує середній показник по Україні. У 2016 році на обліку у Херсонському обласному онкологічному диспансері перебувало 27 962 хворих, тобто 2,6% населення області.

 

Херсонська обласна рада

Херсонські факти

Новости Херсона

Степ Ньюз

Типичный Херсон

Новини Херсону

Херсон Online

опубліковано 23 04 2017

до новин


ДОМАШНЯ    ПРО ДИСПАНСЕР    НОВИНИ    ПРЕСА    ВІДДІЛЕННЯ    МЕДІА-АРХІВ    ІНФОРМАЦІЯ    КОНСУЛЬТАЦІЯ    ЗВ'ЯЗОК