Ми можемо. Я можу. Соціальна реабілітація

Лютий традиційно вважається місяцем обізнаності щодо захворювання на рак. 4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку. 6 лютого, у День відкритих дверей, до поліклініки Херсонського обласного онкологічного диспансеру на консультацію до лікаря-онколога звернулося 336 пацієнтів. За результатами огляду та обстежень було виявлено 16 випадків захворювання на рак. 50 жінок пройшли мамографію і ще 35 жінок записалися на безкоштовні обстеження.

 

Захворювання на рак шкіри, легень, молочної залози та рак кишківника залишаються у числі найчастіших онкологічних захворювань на Херсонщині. Важливим аспектом онкологічної допомоги є соціальна реабілітація після перенесеної операції.

Забезпечення протезами молочних залоз
Для полегшення реабілітації жінок, що перенесли мастектомію, згідно Постанови КМУ №781 від 26.10.2016, розширюється перелік засобів технічної реабілітації жінок, а саме: жінки забезпечуються «післяопераційними протезами, ліфами для їх кріплення, спеціальними ліфами для кріплення протезів молочних залоз для занять фізичною культурою і плаванням». Таким чином, в комплект, що забезпечує держава, доданий 1 ліф для кріплення протезу для занять спортом та плаванням (купальник) . Це особливо актуально для Херсона та області, адже за дослідженнями близько 80% жінок після мастектомії бажають вести активний спосіб життя, відвідувати басейн, мати можливість вийти на пляж.


Із січня 2017 року підприємство «Медтехніка Донбас сервіс» має змогу видавати жінкам, що знаходяться на стаціонарному лікуванні у мамологічному відділенні Херсонського обласного онкологічного диспансеру, безкоштовні первинні полегшені протези та один ліф для кріплення протезу молочної залози одразу після операції на молочних залозах.


Завдяки роботі волонтерів, а саме наших друзів фонду Foundation Ukraine needs help та голові постійної комісії обласної ради з питань управління об’єктами комунальної власності, депутату Херсонської обласної ради Юрію Рожкову, пацієнтки Херсонського обласного онкологічного диспансеру безкоштовно можуть отримати також постійні протези молочних залоз.


Крім того, у мамологічному відділенні створюються групи психологічної підтримки та планується проведення психологічних тренінгів із кваліфікованими спеціалістами.


Завдячуючи зусиллям головного лікаря та колективу закладу, пацієнтки Херсонського обласного онкологічного диспансеру можуть отримувати висновок ЛКК про необхідність протезування безпосередньо у диспансері при виписці зі стаціонару, що полегшить зібрати необхідний пакет документів. Це особливо актуально для мешканок віддалених районів Херсонської області.

 

Забезпечення калоприймачами
На базі абдомінально-проктологічного відділення Херсонського обласного онкологічного диспансеру із 2010 року працює Школа реабілітації стомованих хворих, де проводяться заняття по догляду за пацієнтами, у яких проведено операцію по виведенню колостоми.


За останні два роки, завдячуючи благодійній організації із Нідерландів фонду Foundation Ukraine needs help,  пацієнти, що звертаються по допомогу до Херсонського обласного онкологічного диспансеру, отримують безкоштовно одноразові калоприймачі різних розмірів і модифікацій.


Якщо Вас цікавить будь-яка інформація або виникли запитання з даної теми, звертайтеся до Херсонського обласного онкологічного диспансеру, 5-й поверх головного корпусу, абдомінально–проктологічне відділення, кабінет №502, тел. (0552) 35 92 87.


 

Українські національні новини

Херсон Online

0552.ua

Обозреватель

Новости Херсона

Херсонці

опубліковано 10 02 2017

до новин


ДОМАШНЯ    ПРО ДИСПАНСЕР    НОВИНИ    ПРЕСА    ВІДДІЛЕННЯ    МЕДІА-АРХІВ    ІНФОРМАЦІЯ    КОНСУЛЬТАЦІЯ    ЗВ'ЯЗОК