Прес-конференція з нагоди проведення Всесвітнього дня боротьби проти раку

30 січня Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації спільно з фахівцями обласного онкологічного диспансеру організував прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації. Напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку, 30 січня Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації спільно з фахівцями обласного онкологічного диспансеру організував прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації.

 

Відкриваючи захід, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Ліна Бондарева зазначила: «На жаль, поширеність онкологічних захворювань зростає, зберігається значний відсоток хворих, які виявлені у пізній стадії захворювання. Проблемним питанням залишається лікування онкології, адже дороговартісні препарати для лікування дорослих надходять з перебоями, а ось медикаментів для дитячої онкології достатньо».

 

Щодня у світі 27 тис. людей дізнаються, що захворіли на рак, щомісяця 600 тис. людей – помирають від раку. В Україні на обліку перебуває майже 1 млн. хворих на рак, щороку це захворювання виявляють у 160 тис. осіб. Онкологічна захворюваність продовжує зростати і в Херсонській області. В 2016 році виявлено 4260 первинних хворих на рак, що на 270 осіб більше ніж у 2015 році.

 

Причини такої високої захворюваності назвав головний позаштатний онколог Департаменту охорони здоров’я Олександр Гловацький: «Це несприятлива екологічна ситуація, значне постаріння населення, незбалансоване харчування, гіподинамія, шкідливі звички, ріст числа хронічних захворювань, тощо».  

 

За словами фахівців, онкологічні захворювання значно частіше зустрічається у людей старших 60 років. В той же час через ранній початок статевого життя, інфікування вірусом папіломи людини та низьку статеву культуру сучасної молоді рак шийки матки все частіше зустрічається у молодих жінок. Попередити онкологічні захворювання можна у 43% випадків, змінивши свій спосіб життя. Фізична активність, здорове харчування, піклування про своє здоров’я дають свої плоди. Паління та алкоголь повільно отруюють організм, чим створюють ілюзію нешкідливості, та через 10-15 років саме вони й викликають онкологічні захворювання.

 

Боротися проти раку мають не лише медики, а й громадськість та держава – впевнений Валентин Жердзицький, онколог з 56-річним стажем, заступник головного лікаря обласного онкодиспансеру: «За допомогою ЗМІ ми маємо змінити менталітет населення, стимулювати людей проходити щороку профілактичні огляди. Рак виявлений на ранніх стадіях лікується значно дешевше і ефективніше».


Наразі кожен сімейний лікар в будь-якій лікарні області при профілактичному огляді може запідозрити хворобу і направити на додаткове обстеження. Первинне обстеження, що включає рентгенографію органів грудної порожнини, УЗД органів черевної порожнини та малого тазу та загальноклінічні аналізи в обласних закладах охорони здоров’я наразі безкоштовні. На жаль, страх, фінансові негаразди, віра в екстрасенсів змушують до 10% хворих на рак відмовлятися від лікування, хоча виявлена на першій стадії хвороба успішно лікується у 97% випадків, а на четвертій стадії хвороби мають шанс вижити лише 13% хворих.


Головний лікар онкологічного диспансеру Ірина Сокур розповіла про заходи, що відбудуться в закладі до Всесвітнього дня боротьби з раком: «31 січня в поліклініці Херсонського обласного онкологічного диспансеру відбудеться відкриття зони відпочинку для пацієнтів і відвідувачів, а 6 лютого - День відкритих дверей. В цей день усі бажаючі без направлення лікаря зможуть отримати консультацію лікаря-онколога».

 

за матеріалами сайту ДОЗ ХОДА

опубліковано 30 01 2017

до новин


ДОМАШНЯ    ПРО ДИСПАНСЕР    НОВИНИ    ПРЕСА    ВІДДІЛЕННЯ    МЕДІА-АРХІВ    ІНФОРМАЦІЯ    КОНСУЛЬТАЦІЯ    ЗВ'ЯЗОК