Засідання обласної протиракової комісії

Засідання обласної протиракової комісії 3 листопада 2016 року в конференц-залі Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації відбулося планове засідання обласної протиракової комісії. Під головуванням заступника директора Департаменту охорони здоров’я Ліни Бондаревої розглядались проблемні питання діагностики та лікування хворих на рак молочної залози (РМЗ) в Олешківському, Генічеському та Скадовському районах.


Головний позаштатний онколог Департаменту Олександр Гловацький коротко окреслив онкологічну ситуацію у зазначених районах за показниками: захворюваність, смертність, занедбаність, активність виявлення та інші. «Основні онкопоказники за 9 місяців 2016 року у даних районах гірші за обласний показник. Наприклад, занедбаність в Олешківському районі складає 30,6%, у Генічеському – 27,4%, в Скадовському 32%, тоді як обласний показник занедбаності – 24,4%», - зазначив він.


Показник захворюваності на рак по області наразі складає 289,6 на 100 тис. населення, а в даних районах – від 173 до 255, що свідчить про недостатню роботу по виявленню злоякісних новоутворень. Активне виявлення (тобто виявлення захворювань під час профілактичних оглядів) у даних районах також гірше, ніж у середньому по області. План профілактичних онкологічних оглядів чоловічого і жіночого населення по області на теперішній час поки що виконаний не в повному обсязі.


Детальніше про захворюваність на РМЗ розповів лікар хірург-онколог мамологічного відділення онкодиспансеру Євген Нагаєв. За його словами, протягом 9 місяців 2016 року вперше взято на облік з діагнозом РМЗ 300 осіб, із них 222 випадки – у I-II стадіях. Показник захворюваності зріс з 53,6 на 100 тис. населення у 2015 році до 57,1 у 2016 році. Також зросла занедбаність: 23,4% проти минулорічних 19,9%. Основною причиною занедбаності є пізнє звернення хворих за медичною допомогою. Частіше хворіють жінки у віці 60-64 та 75-79 років.


Головний позаштатний онкогінеколог Департаменту охорони здоров’я Валентина Салтишева познайомила присутніх із станом захворюваності на рак жіночих статевих органів у районах області. Вона зазначила, що стан захворюваності на рак шийки матки в Олешківському та Генічеському районах покращився.


Зважаючи на складну ситуацію обласною протираковою комісією було запропоновано вдвічі або й втричі збільшити кількість виїздів у села районних онкологів та хірургів. Для забезпечення транспортом фахівці планують звертатися до місцевої влади.


Головний лікар обласного онкодиспансеру Ірина Сокур закликала представників проблемних районів посилити санітарно-просвітницьку роботу силами медичних працівників та засобів масової інформації. Також вона запропонувала представникам центрів ПМСД з метою покращення виявлення злоякісних новоутворень на ранніх стадіях звернутися до голів сільських і селищних рад знайти можливість виділення коштів з місцевого бюджету для оплати розхідних матеріалів для проведення безоплатної діагностики, адже саме через складне матеріальне становище пацієнти уникають медоглядів.

опубліковано 04 11 2016

до новин


ДОМАШНЯ    ПРО ДИСПАНСЕР    НОВИНИ    ПРЕСА    ВІДДІЛЕННЯ    МЕДІА-АРХІВ    ІНФОРМАЦІЯ    КОНСУЛЬТАЦІЯ    ЗВ'ЯЗОК